Åt frukost något senare och vilken kaos det var. Saknades det kaffekoppar, hämtade dom en i taget, fast vi var 4-5st som stod i kön till kaffet, likadant med tallrikar, bestick m.m. Det som man i Sverige fixar på en person behövdes det 4st i Ryssland.


Efter frukost begav vi oss ner i tunnelbanan som på grund av stadens geologiska egenskaper är en av de djupaste tunnelbanesystemen i världen. Varje natt stängs tunnelbanan för mindre reparationer.

Stationen Avtovo räknas som den vackraste och kan jämföras med några i Moskva.

Vi åkte till stationen närmast Isak-Katedralen och gick sista biten. Katedralen är stadens största kyrka och dess kupol innehåller över 100kg guld.
Vi gick upp för de 300 trappstegen till katedralens kolonnad
Där fick Vi en perfekt utsikt över staden.
Efter besöket fick Sverige’s fiende no:1, Peter den store, någon timme av vår uppmärksamhet.
Vi började med att gå till statyn
Då det är festival i stan pågick här olika evenemang typ militärparader,tal m.m.
Peter den store skapade en väl fungerande armé och en skärgårdsflotta som omgående blev ett hot mot det svenska Östersjöväldet. För Peter den store var Nederländerna en stor inspirationskälla, när han år 1703 lät anlägga sin nya huvudstad. På en ö i stadens blivande centrum uppförde han Peter Paul-fästningen som försvar mot svenskarna
Vårt nästa besök blev fästningen och dess omgivningar. Den konstgjorda stranden blev en skön vilostund för våra trötta ben.
Här satt vi på en stock och bara andades in den historiska atmosfären
Bredvid satt en ryss med den största katt vi någonsin sett
Efter en halvtimme i stillhet stördes lugnet av en närgången helikopter.
Vi gick då vidare till Peter den stores stuga
Det första Peter lät uppföra i sin nya stad var en liten timmerstuga, som i dag är stadens äldsta kvarvarande byggnad. Här föredrog den över två meter långe tsaren att bo, trots god tillgång på palats. Stugan kläddes i sten av Katarina den stora och fungerar numera som museum. Timmerstugan finns inuti stenhuset lite som ett kinderägg.
Nästan all interiör är original
Härifrån gick sedan färden hem via denna tefatsliknande tunnelbanestation med namnet Gorkovskaya
Nu laddar vi för lopp imorgon

Da svedanja