Klockan ringer 05:10 och tar en stund innan jag yrvaket fattar “raceday” jag ska springa om mindre än 3tim.

Dricker enbart kaffe och chansar på att jag har tillräckligt med energi för max 45min löpning. Vi lämnar hotellet kl. 06:45 och joggar lätt till tunnelbanan, åker 2 stationer och byter tåg för att åka ytterliggare 2 stationer. Framme vid startområdet utanför Erimitaget kl. 07:25.

Med 35min till start påbörjar jag uppvärmningen direkt. Kissnödig och orolig mage gjorde att jag joggade bort till bajamajorna och insåg att köerna var gigantiska. Ok, vad gör jag? Springer bort till närmsta park och smyger in bland buskarna och kissar, livrädd att bli påkommen av polis och skickad till Gulag 🙂

Springer snabbt tillbaks till startområdet och med 5min marginal får jag hyfsad startplats (bara 10m fram till främsta led)

Starten går och jag svär över alla nötter som ställt sig längst fram och nu agerar bromsklossar (var är självinsikten). Finns alltid nackdelar med frivillig seedning och idag blev den extra tydlig.

Kryssade, gasade, bromsade i nästan 1km innan jag kunde börja springa obehindrat.

Första km gick på 4:28 istället för planerade 3:50. Istället för att misströsta blev jag förbannad och började öka farten och snittade omkring 4:00 i 4km. 5km gick på 20:33 och hoppet att gå under 42min började infinna sig.

Börja fundera på när dippen skulle komma då jag bara tränar för tävlingar som är 5km som längst.

6km och 4:05, 7km 4:06, 8km 4:05 nej nu jävlar släpper jag inte det här. 9km 4:02 och med en kraftansträngning 10km 3:58 och totalt 40:49 och dessutom negativ splitt (andra halvan snabbare än första).
Mitt mål på alla lopp är att komma topp 5% oavsett ålder och idag blev det topp 3,5%
Hur var då dom yttre förutsättningarna? Vädret var i det närmsta perfekt med 11-13 grader och en vind på 2-4 ms. Vi passerade 3 broar med uppförs- och nedförsbacke i övrigt ganska platt. Vi sprang samtidigt med marathonlöparna och stundtals var det trångt. Vid 5km delades våra banor resterande 5km var betydligt mer glesbefolkade.

Riktigt nöjd och lite förvånad, formen är bättre än väntat. Hur mycket mer går att pressa ur med en formtoppning inför veteran-SM?