Söndag morgon i Jerusalem innebar löprunda upp till toppen av Oljeberget. Sprang sedan på, för mig okända delar av berget och höll på att bli hundmat när jag försökte gena genom ett skogsparti. Där mötte jag en hel flock vildhundar som först blev lika rädda som jag men sen var rejält aggressiva. Backade försiktigt undan och dom lugnade ner sig.
Kom in i del med höga staket och taggtråd så den bilden för symbolisera hur verkligheten kan vara för de Palestinier som inte släpps in i Israel.
Efter dusch och frukost gick vi som vanligt ner till gamla stan och shoppade lite i basarerna.

Heliga gravens kyrka i Jerusalem har vi besökt varje dag 1-3 ggr.
Går man oplanerat i gamla stan leds man dit av en osynlig hand. Flera gånger har jag kommit på mig själv med att helt plötsligt stå utanför denna kyrka utan en aning hur jag kom till platsen som sägs vara platsen för Jesu grav och Golgata.


Här finns alltid massor med människor, allt från kopter, ortodoxa och armenier som firar gudstjänst, och så förstås, mängder av turister.

Att ständigt vara omgiven av mycket människor blir till slut en aning stressigt. Därför begav oss till Austrian Hospice och tog en god guladchsoppa som lunch, Mmmm

Byggnaden “The Austrian Hospice” skiljer sig från mängden där den står i ett hörn i utkanten av den arabiska basaren i Jerusalem, ett stenkast från Gravkyrkan, Klippmoskén, Västra muren och Olivberget.

Huset är i vit sten och ingången och entrédörren är pampiga och stora. För att komma in ringer man på en liten dörrklocka.

Innanför hospicets dörrar försvinner gatans larm och ett stilla lugn infinner sig. Man kan ta sig upp på takterassen och får där en vidunderlig utsikt över Jerusalem, rekommenderas verkligen.

Judarnas heligaste heliga finns på Tempelberget och är förbundsstenen. Det är denna plats Judarna är vända mot vid bön oavsett vart i världen dom befinner sig.

Muslimerna byggde klippdomen (guldfärgade) med flit ovanpå Judarnas heligaste plats (1) och gjorde därmed platsen otillgänglig för Judarna. Platsen i sig själv har ingen helig betydelse för muslimerna utan det som är det heliga för dem är moskeen ca 150m därifrån (2).

Detta har gjort att den närmsta plats en jude kan vara det heligaste heliga är klagomuren (3) och därför utför man sin bön där.

Jag upplever staden och människorna som väldigt toleranta mot varandra och varandras tro. Vad jag inte kan förstå är varför bara Tempelberget ska tillhöra muslimerna när platsen är så extremt viktig för judarna men även för Kristna.

Låt alla få vara på denna plats på lika villkor så som den var när den var i judarnas ägo en gång i tiden. Då skulle ingen klagomur behövas då det inte längre skulle finnas något att klaga på.

Nu kan jag inte alla politiska turer men detta är min högst personliga åsikt.