Vaknade tidigt i Istanbul och åkte shuttelbuss till Istanbul´s andra flygplats, 60min bilresa på Asiatiska sidan. Reste med Air Pegasus för första gången och deras lågprisflyg funkade alldeles utmärkt för resan till Tel Aviv.

Säkerhetsrutinerna på Ben Gurion flygplatsen gick förvånadsvärt smidigt och vi fick snabbt tag på en taxi och kunde rulla mot Tel Aviv och hotell Olympia.

Fick ett fint rum högst upp med fin utsikt. Vi valde i år att utgå från från Tel Aviv och göra utflykter därifrån. Förra året bodde vi i Jerusalem och utgick därifrån. Skillnaden mellan städerna är enorm. I Jerusalem kretsar allt kring religion medans Tel Aviv kretsar kring träning och nattliv.

Vi kom på måndagen och sprang Nightrun i Tel Aviv på tisdagen. Redan på onsdagen tog vi bussen 1tim till Jerusalem och flanerade i för oss kända kvarter.
Denna gång hade vi tur och var på plats när Tempelberget var öppet för turister.


Det är inte ofta jag har politiska åsikter men just i frågan om Tempelvägen har jag åsikter. Skrev så här på Facebook.

Judarnas heligaste heliga finns på Tempelberget och är förbundsstenen. Det är denna plats Judarna är vända mot vid bön oavsett vart i världen dom befinner sig.
Muslimerna byggde klippdomen (guldfärgade) med flit ovanpå Judarnas heligaste plats och gjorde därmed platsen otillgänglig för Judarna. Platsen i sig själv har ingen helig betydelse för muslimerna utan det som är det heliga för dem är moskeen ca 150m därifrån.
Detta har gjort att den närmsta plats en jude kan vara det heligaste heliga är klagomuren och därför utför man sin bön där.

Jag upplever staden och människorna som väldigt toleranta mot varandra och varandras tro. Vad jag inte kan förstå är varför bara Tempelberget ska tillhöra muslimerna när platsen är så extremt viktig för judarna men även för Kristna.

Låt alla få vara på denna plats på lika villkor så som den var när den var i judarnas ägo en gång i tiden. Då skulle ingen klagomur behövas då det inte längre skulle finnas något att klaga på.

Nu kan jag inte alla politiska turer men detta är min högst personliga åsikt.

På torsdagen var solen tillbaks i Tel Aviv så det blev en slappadag med lite löpning, träning och bad. Balsam för knopp och kropp

På fredagen stod Haifa på dagordningen. Haifa är Israels tredje största stad, belägen i norra delen av landet vid Medelhavet och är byggd på Karmelbergets sluttningar.
Tyvärr fick vi lämna redan vid 13:00-tiden då sista tåget gick tillbaks till Tel Avis så tidigt pga Shabbat.

Shabbat, även shabbos eller shabbes, på svenska sabbat, är den bibliska samt judiska vilodagen.Shabbat firas varje vecka, från solnedgången fredag kväll tills “tre stjärnor syns” på lördag kväll, för att ge möjlighet att begrunda världens skapelse.

Försökte hyra bil under lördagen men det var stört omöjligt pga Shabbat. Fick bli en ny slappadag i Tel Aviv och hyrbil först på söndag morgon.

Vi styrde kosan mot Masada och Döda havet ca 17mil söder ut på Jordanska gränsen.

Trafiken var väldigt livlig och det krävdes full koncentration för att köra.
Första stopp blev Masada

Masadas historia började år 35 f.Kr då Herodes den store, romarnas lydkung i Judéen, lät uppföra en stark fästning på höjden Masada.

Herodes levde i ständig skräck för förräderi och lät därför bygga höga murar och 37 vakttorn. Han lät också gräva tio väldiga vattenreservoarer, som var och en rymde 40 miljoner liter vatten. De skulle användas vid belägring. På Masadaklippan lät Herodes slutligen uppföra ett palats av enastående prakt.

I över hundra år led judarna under de förhatliga romarna, men till slut reste de sig till en revolt år 66 e.Kr. Romarna satte in 60 000 man som krossade upproret och brände ner Jerusakem (inkl. judarnas tempel) år 70 e.Kr. En liten grupp seloter (en gruppering fanatiska judiska “nationalister” med oförsonlig inställning till romarriket) flydde under sin ledare Eleasar ben Yair till fästningen Masada. Där försvarade man sig framgångsrikt mot romarna i tre år
År73 beslutade prokuratorn över Judéen, Flavius Sila, krossa motståndet på Masada.
Flavius lät bygga en 30 meter hög ramp och en stabil bro som skulle hjälpa romarna att storma murarna. När bron och rampen var färdig var Masadas öde avgjort.

Hellre än att kapitulera och underkasta sig slaveri och romarnas grymma vedergällning valde judarna att ta sina liv.
Därefter höll Ben Yair ett heroiskt tal där han uppmanade sina anhängare att begå självmord. Sedan dödade männen sina familjer efter att ha tagit avsked av dem. De överlevande utsåg genom lottdragning tio män som skulle döda resten av de andra. Dessa tio utsåg i sin tur, genom en ny lottdragning, en man som skulle döda de andra. Den siste överlevande tog sitt liv med ett svärd i sitt eget bröst.

Masada betraktas som en av de mest respekterade judiska symbolerna och under många år gav israeliska soldater eden ”Masada får inte falla igen”. Det var ett uttryck för att skydda den moderna staten Israel från dess fiender.

Gränsen mellan Israel och Jordanien går igenom ett av världens naturfenomen, nämligen Döda Havet.

Denna vattensamling, som ligger drygt 400 meter under havsnivån, har en salthalt på cirka 30% (ungefär tio gånger så hög som i andra hav).

Döda Havets geografiska läge, mellan flera mineralrika berg och utan något naturligt utflöde, gör att dess vatten innehåller 21 olika mineraler som är betydelsefulla för vår hälsa, varav 12 inte återfinns i något annat hav. Medicinsk forskning sedan lång tid tillbaka visar att Döda Havets mineralrika vatten och lera (som finns i anslutning till havet) är bra mot reumatism, psoriasis, eksem, luftrörsbesvär, med mera.

I Döda Havsområdet finns det, på grund av den låga höjden, dessutom ett extra atmosfäriskt lager, som filtrerar bort de farliga ultravioletta strålarna och minskar risken att bränna sig i solen.

Måndag och tisdag fram till hemresa tillbringades i Tel Aviv.

Tel Aviv är en stad där hela kustremsan uppmuntrar till träning. Anpassade ytor för t.ex löpning, massor med utegym. Här tränar gammal som ung. När jag springer min morgonrunda vid kl. 06:45 är det redan fullt med människor som tränar allt från löpning, bootcamp och ren gymträning utomhus. Precis min uppfattning om bra start på dagen